Ето как се е самоубил Стоян Зайков

Издирваният Стоян Зайков-Чане, който се е самоубил тази нощ край Долна Баня, е останал почти непроменен през 20-те дни на своето издирване. Това каза пред журналисти директорът на ОДМВР-София старши комисар Николай Спасов.

По думите му, няма данни Чане да е имал помощници. Това не означава, че полицията няма да продължи да търси такива.

От психопрофила на Зайков се е установило, че той е минавал през местността, където полицията е влязла в дирите му. „От направените анализи и профилът беше установено неговото движение. Той през цялото време се движеше от Горна Василица до Долна Баня, в Свети Спас, където има няколко разбити къщи и по безспорен начин сме доказали неговото присъствие. От анализа, който направиха и движението му по време и място, съответно снощи, колеги, които обхождаха района, забелязаха лице, което отговаря на описанието на Зайков“, добави Спасов.

Зайков е минавал по 15-20 км на ден, бягайки от служителите на реда.

“Когато го заграждат – се чуват изстрели. Незабавно бяха сформирани екипи и са насочени към мястото, като е имало и от изстрели, които са били предупредителни. Спрямо Зайков не е употребявано оръжие или физическа сила. Раната му е в тялото – в торса”, каза Спасов.

„На пръв поглед оръжието е 12-ти калибър“, допълни шефът на ОДМВР-София.

“Нямаме данни Зайков да е контактувал с някого, но сме сигурни, че през цялото време е бил в района. Такъв беше анализът ни и доказателствата, които събирахме”, заяви и главният секретар на МВР главен комисар Ивайло Иванов.

„Имаше информация, че Стоян Зайков се укрива в гората. Следите, които намирахме, в къщите, които е разбивал, за да си набавя храна, не бяха на едно място“, коментира той. „Тактиката ни беше да създадем видими действия от една страна и постепенно свивахме обръча към Стоян Зайков“, заяви Иванов. „Случаят за нас не е приключил. Трябва да установим къде е бил, какво е правил през това време и евентуално дали е имал помагач, но до момента няма такива данни“, обясни главният секретар. „Бяхме взели мерки да гарантираме безопасността на гражданите на Костенец и на околните села. Нито за миг не сме напускали района, бяхме тук денонощно“, обяви Ивайло Иванов. „Хората, които бяха застрашени, спокойно могат да се приберат“, заяви той.

Следвайте ни в социалните медии