Ето как протича импийчмънта на Тръмп

Приключи първият ден от публичните изслушвания в Камарата на представителите в САЩ по разследването за импийчмънт срещу президента Доналд Тръмп.

Двама високопоставени американски дипломати – Уилям Тейлър и Джордж Кент – говориха в продължение на повече от пет часа в контролираната от демократите долна камара на Конгреса за своите безпокойства по повод искане на Тръмп Украйна да разследва неговия опонент демократ Джо Байдън на фона на задържането на американската военна помощ за бившата съветска република, предаде Асошиейтед прес.

Демократите разследват дали двете неща са свързани.

Тръмп е обвинен, че е отказал американска военна помощ на Украйна, освен, ако тя не окаже натиск върху нeговия опонент за президент на страната на изборите през 2020 г.

и не обяви публично разследване за корупция срещу г-н Байдън.

Уилям Тейлър, действащият посланик на САЩ в Украйна, заяви, че на член от неговия екип е казано, че г-н Тръмп е зает да упражнява натиск за разследване срещу Байдън. Тръмп директно поискал украинско разследване срещу съперника си от партията на демократите, пише Би Би Си (BBC).

Самият Доналд Тръмп твърди, че не си спомня да е правил подобни коментари. Той отрича всякакви неправомерни действия от своя страна и нарича разследването „лов на вещици”.

Изслушванията в комисията по разузнаването към Камарата на представителите ще продължат в петък с бившия американски посланик в Киев Мари Йованович, която беше отстранена от поста през май по нареждане на Тръмп. Другата седмица ще дадат показания още осем свидетели, отбелязва АП.

След края на първия ден от изслушванията комисията по разузнаването към

долната камара на Конгреса отхвърли внесено от републиканците предложение да бъде изпратена призовка до разобличителя,

който стана причина за започването на разследването за импийчмънт срещу президента, да се яви, за да даде показания при закрити врата.

Гласуването беше по партийна линия. „Знам, че ви е страх от изслушване на разобличителя”, каза конгресменът републиканец от щата Тексас Майк Конауей, който внесе предложението.

Разследването за импийчмънт започна, след като въпросният разобличител, чиято самоличност е пазена в тайна, се оплакал от телефонния разговор между американския президент и украинския му колега Володимир Зеленски на 25 юли. Според него Тръмп е оказал натиск върху Зеленски Украйна да разследва Хънтър Байдън, син на потенциалния кандидат на демократите на президентските избори в САЩ догодина. За разобличителя се знае, че е служител на ЦРУ, зачислен в Белия дом.

Президентът на Тръмп каза, че не е гледал и една минута от първите публични изслушвания

по разследването за импийчмънт срещу него, предаде Асошиейтед прес. „Чувам, че е шега. Не гледах и една минута”, каза Тръмп на съвместната си пресконференция в Белия дом с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган.

Президентът на САЩ увери, че е бил „прекалено зает” с държавни дела, защото (е бил на среща) с турския си колега. „Това е фалшификация и тя не бива да бъде допусната”, допълни той, визирайки разследването за импийчмънт.

Следвайте ни в социалните медии