Ето как протече срещана на Бойко Борисов с Доналд Тръмп

В Белия дом започна срещата между президента на САЩ Доналд Тръмп и българския премиер Бойко Борисов, след която следват разширени дискусии на двете официални делегации. В българската участват вицепремиерите Томислав Дончев и Красимир Каракачанов, министрите на финансите и на икономиката Владислав Горанов и Емил Караниколов.

В началото на разговора Тръмп заяви, че се радва да посрещне Борисов и че българският народ е приятелски за Америка. Попитан дали би посетил България, стопанинът на Белия дом заяви, че би дошъл, ако бъде поканен.

Борисов изтъкна, че България харчи над 3% от БВП за отбрана, което е повече от исканите от Тръмп 2%. Чувайки това, американският президент похвали страната ни: “Вие сте пример за Германия”.

“България купува страхотни американски оръжия, най-добрите в света”, каза още Тръмп.

Двамата лидери също така са обсъдили визовия режим.

“Може и да паднат визите, със сигурност ще го обсъдим”, заяви Тръмп пред журналистите в Овалния кабинет.

“Високо оценявам стратегическото ни партньорство със САЩ. За мен беше голяма чест и привилегия да се запозная с президента Доналд Тръмп”, туитна българският премиер Бойко Борисов.

Очаква се премиерът Борисов и президентът Тръмп да обсъдят стратегическото партньорство между двете страни и развитието на двустранното сътрудничество, отбелязвайки силните и трайни отношения, които съществуват между България и САЩ. Акцент в разговора ще бъде поставен върху начините за засилване на общите за двете страни интереси в областта на сигурността в контекста на северноатлантическото партньорство, върху енергийната диверсификация и други актуални теми.

По-рано днес посещението на българския министър-председател беше посрещнат 21 топовни салюта в Мемориала на незнайния воин в Националния гробищен парк „Арлингтън“, щата Вирджиния.

Под звуците на химните на България и САЩ Борисов поднесе венец на Мемориала, съобщиха от правителствената пресслужба.

Това е един от най-знаковите паметници на САЩ, където са положени останките на неизвестни американски войници от Първата и Втората световна война, както и от Корейската война.

Церемонията с топовните салюти е чест, която се оказва само на държавни и правителствени ръководители. В тържествената част на събитието участваха близо 400 войници от всички подразделения на американските въоръжени сили.

„Тук, на това място, човек най-много се сеща за това, колко е ценен мирът“, отбеляза премиерът Борисов. След това премиерът и делегацията разгледаха комплекса. Борисов подари на музея на Националния гробищен парк кортик с образа на Св. Георги.

Министър-председателят проведе срещи с ръководствата на Международния републикански институт (IRI) и на Националния демократичен институт (NDI).

Двата института са неправителствени организации и работят с България от години в областта на изграждането на капацитет и знания в политическите науки и демократичните системи. IRI и NDI си сътрудничат с неправителствени организации у нас като фокусът е обмяната на опит и експертиза.

Следвайте ни в социалните медии