Ето как измерват броя на заразените и жертвите от COVID-19

Защо се разминават данните за броя на заразените и жертвите на коронавирус, които дават от американския Университет “Джонс Хопкинс” и от германския Институт “Роберт Кох”? Колко достоверни са те и на кого да се доверим?

Две от институциите, които често биват цитирани от медиите и експертите във връзка с разпространението на коронавирус, са германският Институт “Роберт Кох” и американският Университет “Джонс Хопкинс” в Балтимор, пише Дойче Веле. Техните данни обаче се различават: от “Джонс Хопкинс” дават по-високи стойности. Как се обяснява това разминаване?

Как се събират данните?

Американският университет актуализира своята информация за броя заразени и починали няколко пъти на ден. Институтът “Роберт Кох” публикува нови данни веднъж дневно, припомня Северногерманското радио NDR.

На сайта си “Джонс Хопкинс” посочва, че изготвя статистиката си на база на данните на Световната здравна организация, Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията както и на съобщения в медиите и в социалната мрежа “Туитър”. Конкретните медийни източници не са посочени, отбелязват от NDR.

По различни пътища, включително и чрез директен контакт с университета в Балтимор, вестниците “Берлинер Моргенпост”, “Ди Цайт” и “Тагесшпигел” са установили, че те са сред източниците на информацията, която “Джонс Хопкинс” публикува.

Достоверни ли са съобщенията на “Джонс Хопкинс”?

Начинът, по който трите издания изчисляват броя на заразените, е чрез сумирането на данните от здравните власти, министерствата и канцлерството. По този начин те успяват да съобщят за новите случаи преди “Роберт Кох”. На запитване от NDR от университета в Балтимор са уверили, че се стремят към прозрачност. Но от “Тагесшпигел” признават, че изобщо не са подозирали, че “Джонс Хопкинс” използва публикуваната от тях информация.

Вижте интерактивна карта на университета Джонс Хопкинс за броя на жертвите и заразените с коронавирус по света:

Сериозни разминавания в данните, публикувани от университета, засега не са открити. Но докато германските вестници посочват изрично, че в предоставената от тях информация става въпрос за минимални стойности, в платформата на “Джонс Хопкинс” това съобщение е поместено под черта.

Данните на “Роберт Кох” са стари

Това заявява вирусологът Александър Кекуле пред “Дойчландфунк”. Според него данните, публикувани от института, са остарели с между 10 и 12 дни. Забавянето се дължи на процеса на получаване на информацията: първо лекарят, болницата или лабораторията съобщават за болен от коронавирус на местната здравна служба. Оттам информацията отива в отговорната институция на ниво провинция. И чак тогава бива предадена на Института “Роберт Кох”. Така се стига до сериозни забавяния, особено през уикенда.

Сивата зона е голяма

Никой не знае какъв е реалният брой на заразени, посочват в тази връзка от “Дойчландфунк”. Ниският процент на смъртност сред пациентите с Ковид-19 в Германия е сигнал за това, че страната провежда по-голям брой тестове в сравнение с Италия и Испания. По данни на здравния министър Шпан, на ден в Германия се правят 70 хиляди теста – но само на хора, които имат симптоми, имали са контактни с потвърдени случаи на заразени или са били в рискови райони.

Застаряването на населението и състоянието на здравната система също са фактори, които влияят на смъртността. Категоричната информация за броя заразени и дела на случаите с летален изход може да бъде обобщена едва след края на пандемията, предупреждават експерти.

Следвайте ни в социалните медии