Ето какво се случва, когато консумирате мед всеки ден

Медът е универсална храна и лекарство от хилядолетия наред. Освен това може да бъде разпознат като основна съставка в доста козметични продукти и мехлеми за първа помощ.Със своите антибактериални свойства, той е чудесен за лечение на рани и кожни заболявания.В качеството си на храна, той добавя сладост на храната и напитките.

Чудодейната му сила може да промени доста аспекти в здравословното ни състояние.Какво се случва в тялото ни, ако консумираме мед всеки ден?

Дава енергия

Медът е перфектното гориво за започване на деня. Съдържанието на захар вдига нивата на глюкоза, без да дава на тялото захарен шок. Ако спортувате, смесете 2 ч.ч. вода с 2 с.л. мед преди тренировка.

Успокоява гастритни неразположения

Ако страдате от повдигане или сутрешно неразположение по време на бременност, хапнете малко мед. Той е полезен при язва, лошо храносмилане, газове, рефлукс и киселини. Ензимите в него подпомагат здравето на стомашно-чревния тракт, а ако го смесите с лимон и канела, това ще намали възпалението и стомашната болка.

Помага на съня

1 с.л. мед преди сън ще стимулира производството на мелатонин – хормона, който регулира съня. Това ще покачи леко инсулина,който ще накара мозъкът да произвежда триптофан – предшественик на мелатонина и серотонина и за нула време ще сте заспали.

Подобрява паметта

Медът намалява оксидантния стрес в мозъка. Паметта и концентрацията се подобряват, ако тази храна се консумира редовно.

Намалява теглото

Ако изхвърлите от менюто си бялата захар за сметка на меда, то със сигурност ще видите промяна в килограмите.

Нивата на триглицеридите се намаляват, когато забравим за захарта и обърнем внимание на меда, който засилва метаболизма. Да, в меда също има захар, но освен това съдържа витамини, минерали, ензими и аминокиселини. Смесете мед с чай или топла вода и пийте, ако искате да свалите излишните натрупвания по тялото.

Грижи се за имунната система

Антибактериалните и антиоксидантите съставки на меда помагат за предотвратяването на карцином, чернодробни и сърдечни заболявания. Освен това е спирачка срещу вирусни инфекции.

Понижава холестерола

Приемът на мед намалява лошия холестерол за сметка на добрия. Смесен с канела става още по-неудържим в този процес.

Успокоява астмата

Медът се ползва от поколения за лечение на болно гърло и респираторни проблеми. Предпазва астматиците от пристъпи, намалявайки възпаленията в дихателните пътища.

Регулира кръвната захар

Въпреки че е задължително да говорите с лекуващия си лекар, ако сте диабетик, проучвания показват, че медът намалява кръвната захар при пациенти с диабет тип 1 и тип 2. Понижава гликемичния индекс, въздейства на метаболизма и работи в съзвучие с лекарствата за диабет, подпомагайки тяхната ефективност.

Следвайте ни в социалните медии