Ето какво показаха тестовете на българите, пристигнали от Ухан

Вчера около 22:15 часа в Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия (ВМА) бяха приети двама българи – момиче и момче от китайския град Ухан. Това заяви на брифинг полк. доц. Георги Попов – началник на Катедра “Инфекциозни болести” към ВМА.

“Не бяха установени отклонения от нормата в изследванията на двамата българи. Направеният тест за коронавирус е отрицателен”, каза още той.

“Двамата българи са настанени в изолирана и обезопасена стая”, разкри полк. доц. Попов.

“Тази сутрин двамата са усмихнати. Готови са да изкарат целият карантинен период. Ще им се направи повторен тест в средата на карантинния период”, коментира началникът на Катедрата по инфекциозни болести на Военномедицинска академия.

“Има сънародници, които очакваме да пристигнат от Китай. Потокът на хора от страната обаче е малък, защото Китай спря част от полетите. Във Варна и Бургас потокът от самолети е малък. В Бургас пристигат по 2 международни полета на ден”, разкри още и доц. д-р Ангел Кунчев – главен държавен здравен инспектор.

“Много са неизвестните около болестта – все още няма данни кой е животинският източник на коронавируса. Последните данни показаха, че вирусът може да се предаде по ваздушно-капков път”, каза още той.

“Тестовете, които правим не хващат антитела, а нуклеинова киселина на вируса. Така се отчитат и частици от вируса”, допълни Кунчев.

“Илюзия е да се мисли, че с ограничения по граници и летища ще спре заразата”, коментира главният държавен здравен инспектор.

“Няма опасност да се заразите с коронавирус от стоки от Китай. Преносът на стоки от Китай предполагат повече време. Това, което казваме за грипа важи и за коронавируса”, завърши доц. д-р Ангел Кунчев.

Следвайте ни в социалните медии