Ето какво каза Иван Гешев за протестиращите срещу него

Всеки има право да изразява гражданската си позиция – това коментира в Русе Иван Гешев по повод на протестите срещу избирането му за втори път от ВСС за главен прокурор на България.

По думите му в България има винаги протести за нещо, като това означава, че има гражданска позиция.

“Едни харесват процедурата, други не я харесват. Вие смятате, че протестите са големи, а други, че не са толкова големи, че има около 100 човека, например. Въпрос на гледна точка – всеки вижда каквото иска”, каза Гешев.

По думите му някои от тези, които протестират, искрено вярват, че по някакви причини са прави, но други защитават определени интереси, засегнати от работата на прокуратурата по прилагане на закона.

“Проблемът е, че една група политико-икономическа, олигархична, която се притеснява от закона, защото няма практиката да спазва закона, просто не иска да има избор, на който на нея не ѝ харесва. Става въпрос за безпринципност”, каза Гешев.

По думите му няма как всички да харесват един главен прокурор. “Ако ме харесват като главен прокурор, това означава, че нещо не е наред, защото работата на прокурора е да прилага закона в наказателното преследване. Така един кръг от хора, които не спазват закона в резултат на действията на прокуратурата, няма да харесват главния прокурор”, каза Гешев.

На въпрос дали е правилно, че има само един кандидат за тази висока длъжност, Гешев заяви, че това не противоречи на закона. Той даде и още примери, при които е имало по един кандидат за висока длъжност, но никой не е повдигнал въпроса тогава.

Според него става дума за двойни стандарти. “Просто един кръг хора, вие ги наричате олигарси, и съответният медиен кръг, който е около тях – икономически, политически, просто са против този избор, против тази процедура и против прокуратурата”, каза Гешев.

По думите му в последните три години прокуратурата е работила особено активно, като са били засегнати “огромни икономически, финансови и всякакви други интереси, ако щете и политически”.

Гешев коментира и отвореното писмо на съдии от страната, разпространено преди няколко дни. Той заяви, че не смята да се извинява на някой за това, че този някой няма чувство за хумор.

Следвайте ни в социалните медии