Ето какво време ни очаква през юни

За по-голямата част от страната юни ще е най-дъждовният месец за годината.

Средната сума на валежите в извън планинската част е между 48 и 130 л. на кв. м. Причина за обилните дъждове е честото нахлуване на хладен и влажен океански въздух. При такива обстановки падат краткотрайни, но интензивни валежи, придружени от гръмотевици, а градушките са често явление. През този месец условията за неблагоприятни атмосферни явления, като градушки, проливни валежи и наводнения са най-подходящи от всички летни месеци, пише Труд.

Градушките не са разпределени равномерно в различните части на страната. Всяка година от градушка се засягат над 2000 населени места и нанасят щети върху около 2,5 млн. дка обработваема земеделска площ. има нанесени щети от градушки. Най-често това се случва по линията Видин – Свиленград.

В източната половина от страната град пада сравнително рядко. Юни е първият летен месец и тази година ще посрещнем лятото на 21-ви, точно в 09:46 часа, когато слънцето влиза в знака на Рак.

С приближаване на лятото се повишават температурите и все по-често над страната се настаняват топли въздушни маси на умерените и тропическите ширини. В такива условия обикновено времето е слънчево, а в равнините горещо. Най-високите температури измервани през този месец са били между 35 и 40 градуса. Най-топло е било в Плевен 42 градуса, Русе 41, Панагюрище и Образцов чифлик 40. При по-чувствителните застудявания минималните температури са се понижавали до 3, 8 градуса. По-студено е било в Трън минус 1 градус, Самоков 0, Разград, Чирпан и Казанлък 2 градуса.

Народна метеорология

Кучето показва каква ще е зимата

Народната метеорология включва прогнози за времето, които са основани на традиционните познания върху движението на небесните тела, атмосферните явления, поведението на животните, дърветата и растенията. В тях е синтезиран многовековният опит на селския стопанин и обикновено те се предават от поколение на поколение. За юни народната метеорология гласи: Какъвто е юни, такъв ще е декември. Когато на Еньовден (24-ти) овчарското куче лежи свито на кълбо, зимата ще е студена, а ако е проснато – ще е мека. Ако на Петровден (29-ти) духа вятър, по Коледа ще вали сняг.

Опасни явления

Смерчът връхлита в началото на лятото

Друго много опасно явление, случващо се през юни, е смерчът. Познат още като торнадо и тромб, той представлява фуниеобразен вихър с вертикална ос, в който скоростта на вятъра надвишава 200 км/ч. В нашата страна рядко се създават условия за образуване на смерч, но има няколко описани случаи. На 1 юни 1906 г във Варна са паднали много риби пренесени от смерч, образуван над морето. Малко хора знаят, че местността Ветровала на Витоша дължи своят облик и наименование именно на смерч. Той се е разразил в следобеда на 14 юни 1956 г и е изкоренил вековни дървета от площ във формата на правоъгълник със страни 300 на 1200 м. На 19 юни 1978 година около селата Блажево и Висока могила, Дупнишко смерч отнася покривите на много къщи и селско-стопански постройки.

Следвайте ни в социалните медии