Ето какви са първите признаци на топлинен удар

Топлинен удар – признаци, съвети за бързо реагиране и предотвратяване!

Топлинният удар е сериозно състояние на организма, което налага незабавна медицинска помощ. Разликата при топлинен и слънчев удар е в това, че топлинен удар може да се получи не само на слънце.

За кого топлината е особено опасна?

Най- чувствителни на топлина са възрастните над 65-годишна, малки деца под 4-годишна възраст, спортисти, хора, които не приемат достатъчно количество вода и течности и консумиралите алкохол.

Високите температури са опасни и за хората с определени заболявания – сърдечни, белодробни, бъбречни, диабет, психически, анемия, както тези с наднормено тегло и затлъстяване, високо кръвно налягане и всяко състояние на повишена телесна температура.

Трябва да се знае, че приемът на някои лекарства намалява способността на организма да се справя с високата температура. Такива медикаменти са антихистамините, диуретиците, транквилизантите, лекарствата за сърце и срещу високо кръвно налягане като бета блокери и вазоконстриктори, антидепресанти и невролептици.

Какви са симптомите и признаците?

Симптомите на топлинен удар са повръщане, припадане, обърканост, дезориентация, загуба на съзнанието, изтощение, което е най-показателният първи признак, както и крампи, припадък, главоболие, чувствителност към светлината, замаяност, зачервяване на кожата, учестен пулс и дишане. Особено показателна е липсата на потене, въпреки високата температура на тялото и околната среда. По това, че топлината е засегнала някого във висока степен може да се ориентираме и по нехарактерните за човека прояви в поведението – липса на ориентация, нетипична обърканост или залитания.

Първа помощ при топлинен удар

При топлинен удар трябва да се потърси Спешна помощ. Преди идването на медицинския екип могат да се положат следните грижи за засегнатия от топлината, като целта е температурата на тялото да се свали до 38-39 оС:

Първа помощ при топлинен удар се прилага като пострадалият се изолира от въздействието на топлината. Засегнатият трябва да се пренесе на добре проветрено и хладно (сенчесто) място. Свалят се дрехите и започва охлаждане и обтриване на тялото с мокра изстудена кърпа или гъба, поставяне на торбички и бутилки със студена вода и лед под мишниците, на слабините и корема. Допустимо е засегнатият да се облее с душ или постави във вана с хладка вода.

Как да се предпазим от топлинен удар?

За предпочитане е да се носи широко облекло в светли цветове и широкопола шапка.

Трябва да се приема допълнително количество течности, за да се избегне обезводняване на организма – най-малкото по 8 водни чаши на ден.

За да се поддържа електролитният баланс и се възстановят загубите на сол, е подходящо част от течностите за деня да съдържат такава.

Желателно е да избягвате физическа работа и спорт при топло време. Препоръките на специалистите при подобни условия е да се приема поне 700 мл течности два часа преди съответната дейност, още толкова непосредствено преди занятието и на всеки 20 минути в активно движение, дори и да не се изпитва жажда.

Всяка физическа дейност на открито следва да се планира за по-хладните часове на деня – много рано сутрин или привечер.

Внимание! Независимо, че се е възстановил от топлинен удар даден потърпевш, той следва да се пази от ново излагане на високи температури или физическо натоварване в продължение на няколко седмици, докато лекарят не му съобщи, че може да се върне към нормалния си ритъм на живот и работа.

Следвайте ни в социалните медии