Ето какви са ползите от зеления чай за кожата

Кожата е изложена на замърсяване, UV лъчи и прах, има акне, тъмни петна, бръчки, омазняване или сухота?Ако отговорът е “да”, кожата се нуждае от специална грижа. Например със зелен чай – продукт, който облекчава повечето кожни проблеми.

Зеленият чай съдържа антиоксиданти и полифеноли, които могат да защитят кожата и да помогнат за предотвратяване на стареенето ѝ. Чаят възпрепятства разпадането на колагена и увисването на кожата. Екстрактът от зелен чай също намалява увреждането на кожата и възпрепятства появата на бръчки.

Полифенолите в зеления чай предпазват от UV лъчи, които причиняват стареене на кожата. Локалното нанасяне на зелен чай пък помага за премахване на вредните свободни радикали, които също водят до хиперпигментация по кожата.

Зеленият чай е ефективен и при акне. То възниква поради запушени пори, хормонален баланс, прекомерно производство на себум, бактериална инфекция и възпаления около фоликулите на мастните жлези. Локалното нанасяне на продукти, съдържащи зелен чай, може да намали производството на себум и предотвратява възпалителните процеси. В проучване се установи, че използването на продукти, които съдържат едва 3% екстракт от зелен чай, води до 70% намалено производство на себум. Затова зеленият чай е изключително подходящ за мазен тип кожа.

Приемането на екстракт от зелен чай също намалява появата на акне, но и се бори с кожни заболявания като псориазис.

Освен чрез вътрешен прием на зелен чай и нанасянето на козметични продукти, съдържащи го, зеленият чай може да се използва, ако е приготвен под формата на топла напитка. Кожата може да се намаже с памучен тампон, потопен в зелен чай, за да се почисти.

Сушените листа от зелен чай имат леко абразивна текстура, а това означава, че те може да се използват като домашен ексфолиант за лице за премахване на мъртвите кожни клетки на лицето.

Изстиналите пакетчета зелен чай пък може да се поставят върху очите за намаляване на тъмните кръгове по долните клепачи и за премахване на торбичките под очите.

Може да се направи и маска за лице със зелен чай за хидратиране на кожата. Той съдържа няколко витамина, включително витамин Е, който подхранва и овлажнява кожата.

Следвайте ни в социалните медии