Ето какви са ползите от джинджифила за здравето

В есенно-зимния сезон, нека си припомним за ползите от един натурален, природен продукт, който помага при множество настинки, простуди и засилва имунитета. Става дума за корена джинджифил.

Какво е това джинджифил?

Джинджифилът се консумира от векове, заради полезните му вкусови и лечебни свойства.

Куркума, кардамон и галангал, също принадлежат към това семейство растения, от което е и коренът джинджифил.

Често използван за подправяне на храна, особено в субконтинентални ястия, джинджифилът действа и като консервант за храни.

Обикновено отглеждан в Азия, коренището има редица ползи за здравето. Той често се приема при храносмилателни проблеми и стомашни болки.

Съществуват и много ползи от привикване към корена джинджифил и добавянето му към ежедневната диета.

Ползи от джинджифила

Подобрява притока на кръв

Джинджифилът съдържа цинк, магнезий и хром. Всички те играят роля за подобряване на кръвообращението. Препоръчва се при треска и прекомерно изпотяване.

Помага за справяне с морска болест

Известно е, че джинджифилът облекчава гаденето и болестта при движение. Според проучване, морските кадети, използващи джинджифил на прах. Страдали по-рядко от болестта на движението от останалите, които не го консумирали.

Предотвратява настинка и грип

Джинджифилът е много ефективен за облекчаване симптомите от настинка и грип. Той изчиства кръвоносните канали и подобрява задръстванията в гърдите и носа. Джинджифилът има способността да разгражда и премахва слуз, да изчиства дихателните пътища и да помага при проблеми с дишането.

Действа като противовъзпалително средство

Джинджифилът е отлично противовъзпалително средство и може да действа като естествено болкоуспокояващо.

Според учени в университета Маями, джинджифилът има потенциал да замести противовъзпалителни лекарства като аспирин и ибупрофен.

Подобрява имунитета

Джинджифилът инхибира мазнините. Той не позволява, такива да се отлагат в артерии и предотвратява проблеми, свързани със сърцето като инсулт. Наред с това, добавяне на джинджифил в ежедневната диета, укрепва имунната система и предпазва от всякакви заболявания.

Борба с рака

Според Университета в Мичиган, тестовете показват, че джинджифилът е също толкова ефективен, колкото стандартните лекарства за химиотерапия в борбата с раковите клетки.

Друго проучване на университета в Минесота, стига до заключението, че джинджифилът забавя растежа на ракови, колоректални клетки в тялото.

Предимства за черния дроб

Журналът „Хранене и метаболизъм“ (САЩ, брой за юни 2011 г.) публикувал проучване, според което джинджифилът показва положителни резултати при лечението на чернодробна фиброза. Установено е, че екстрактът от джинджифил води до повишено производство на антиоксидантни ензими, които са от полза за черния дроб.

Начини на прием на джинджифил

За да добавите джинджифил и във вашата диета, може да нарежете от корена и да поставите във вряща вода. Овкусете с мед и малко лимон, за да направите чай от джинджифил. Този чай е отличен за зимата и ще помогне да се справите с настинка и грип. Прясно настърган джинджифил може да се добави и в супа или на салати. За да се подобри вкусът му и да се възползвате максимално от лечебните му свойства подправете със сол, зехтин и лимонов сок.

Източник: Actualno.com

Следвайте ни в социалните медии