Ето каква е разликата между коронавируса и сезонния грип

Изпълнителният директор на “Пирогов” проф. д-р Асен Балтов заяви пред БНТ, че разликата между коронавируса и сезонния грип е огромна.

“Неслучайно казваме, че това е невидимата заплаха, защото в първия момент си мислим, че караме един нормален грип – повечето първи пациенти бяха такива, които смятаха, че са изкарали грип и са с усложнения от грипа. Но протичането е много по-сериозно, много по-тежко и доста са повече оплакванията – от проблеми с дишането и с кислорода, който поема от белите дробове оранизма. Оказва се, че има увреди и на други органи и системи, не е само на белия дроб, което говори, че наистина става въпрос за много по-сериозна инфекция от грипа”, уточни още проф. Асен Балтов.

Той разкри и подробности за лабораторията в “Пирогов”, която от вчера работи.

За момента лабораторията не работи с пълен капацитет, защото е нужно стиковане с Националната референтна лаборатория, за да се сравнят резултатите. Към средата на седмицата ще започне да функционира на пълни обороти и ще прави до 50 изследвания на ден.

Проф. Балтов отговори също, че в болницата лекарите не гледат дали болните от COVID-19 са здравноосиурени или не. Първата им задача е да се погрижат за здравето на пациента.

Следвайте ни в социалните медии