Ето каква е причината за безводието в Перник

Липсата на валежи и старата водоснабдителна мрежа са в основата на кризата с безводието в Перник. Това се посочва в Отворено писмо на Асоциация „Хидроенергия” Министерския съвет.

“Официалните данни от хидрометеорологичния бюлетин на Националния институт по метеорология и хидрология показват, че общият обем на речния отток в страната за последното тримесечие на 2019 г. е с 31% по-малък от стойностите за 2018 г., а средномесечните водни стоежи са под месечните норми и са със стойности по-ниски спрямо предходната година (между 28% – 38% под нивата за същия период през 2018г.)”, се казва в писмото.

От асоциацията са категорични, че има спешна нужда от модернизация на ВиК мрежата, защото точно това води до сериозни загуби на вода.

“Системите за събиране и пречистване на отпадъчни води също трябва да бъдат разширени. Всичко това налага значителни инвестиции, което от своя страна неизбежно води до поскъпване на водния ресурс и може да има негативен социален ефект”, смятат специалистите.

Според тях твърденията, че водноелектрическите централи носят отговорност за намалените водни количества, породени от спецификите и промените в хидрологията, показват липса на компетентност и непознаване на механизмите и процесите, съпътстващи производство на електроенергия от вода.

Следвайте ни в социалните медии