Ето каква е ползата от умерената консумация на бира

Според проучването „Консумацията на алкохол в напреднала възраст и влиянието му върху дълголетието”, публикувано наскоро в списание „Age and Agеing”, умерената консумация на бира значително увеличава шансовете за дълголетие.

Изводите са направени на база анализ на данните, събрани от холандско проучване, пояснява Нова телевизия. Изследователи от Маастрихтския университет, ръководени от професор Пит Ван ден Бранд, изучавали хранителните навици на 5 500 възрастни холандци в продължение на 20 години.

В резултат на това учените открили ясна връзка между консумацията на алкохол и дълголетието при мъжете и жените. Установено е, че най-голямата вероятност за достигане на 90-годишна възраст е наблюдавана при мъже и жени, които консумират 5 до 15 грама алкохол на ден или до 400 грама бира дневно. В същото време, отбелязват учените, умерената консумация на бира е свързана с по-дългата продължителност на живота и при двата пола.

По-рано японски учени откриха, че умерената консумация на алкохол може да потиска загубата на мускулна маса при мъжете и жените в напреднала възраст, а американски изследователи доказаха, че умерената употреба на алкохол е по-вероятно да поддържа психичното здраве в пенсионна възраст.

Следвайте ни в социалните медии