Ето за какво служи N при автоматиците

Позицията N (neutral) при автоматичните скоростни кутии освобождава всички зъбни предавки в рамките на трансмисията, като ефективно прекъсва предаването към задвижващите колела, позволявайки на превозното средство да се движи свободно под собственото си тегло и да набира скорост без двигателната сила.

Всеки, който управлява автомобил с два педала обаче, трябва да знае, че неутралният режим (N) при автоматичните трансмисии е предназначен за теглене на колата. При това е важно да се знае още, че скоростта, с която возилото може да се движи на N е ограничена в съответствие с инструкциите за всеки модел. Обикновено тя е 40 км/ч и двигателят трябва да работи. В останалите случаи, когато колата е изправна е добре да забравите за позицията N.

В движение

Една от заблудите сред водачите на моторни превозни средства е, че когато колата се движи с висока скорост и се включи въпросният режим N, това ще доведе до икономия на гориво. Това действие е абсолютно непрепоръчително. Първо икономията на гориво е пренебрежителна и второ, това действие може да доведе до много сериозни повреди в трансмисията, когато, отново при високи обороти, инерцията намалее и върнете лоста на D (drive) за да продължите движението.

Това води до значително прегряване на трансмисията и до по-бързото износване на основни възли и агрегати от нея. При скорост от над 90 км/ч превключване от N на D може мигновено да извади от строя скоростната кутия.

На място

Не са малко и водачите, които на светофар превключват от D на N, като по този начин смятат, че натоварването в трансмисията е по-малко и на D тя може да се претовари и да прегрее. Всъщност, изправен технически автомат, с незадръстен филтър, чист радиатор и нормално действаща смазочна течност не е заплашен от предполагаемото прегряване.

Честите изменения в компресията и в налягането в скоростната кутия, предизвикани от смяната от D на N и обратно, могат да доведат до значително по-голямо износване на възлите в трансмисията. Правилно е при по-дълъг престой, който налага колата да бъде включена, да се премине от режим D, на режим P (park).

Източник: Факти

Следвайте ни в социалните медии