Ердоган отново ни заплашва с мигранти

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заплаши „да отвори вратите“ на Европа за сирийските бежанци, намиращи се в Турция, предаде БТА.

Той заяви това в Будапеща, на съвместна пресконференция с унгарския премиер Виктор Орбан.

„Със или без подкрепа, ние ще продължим да оказваме гостоприемство на нашите гости, но само до определена граница“, каза Ердоган.

По думите му, ако турските власти констатират, че това не функционира, то те няма да имат друг избор освен да „отворят вратите“ към Европа.

Ердоган говори и за отношението на ЕС към кандидатурата за членство на Турция и благодари на унгарския премиер за подкрепата.

Турският президент коментира и плановете на страната да създаде зона за сигурност в Североизточна Сирия:

„В нашата страна има 4 милиона бежанци. Възможно е голям брой от тези бежанци да мигрират специално в Европа. Стъпката, която искаме да направим със създаването на зона за сигурност, е насочена към осигуряване на завръщането по домовете на намиращите се у нас бежанци“.

Другата тема, която Ердоган засегна, са действията на турската армия срещу „Ислямска държава“. Той посочи, че Турция е заловила 13 души от близкото обкръжение на Багдади. По негови думи, в момента в турски затвори се намират над 1150 джихадисти.

Следвайте ни в социалните медии