Ердоган отказа да приеме оставката на турския вътрешен министър

Министърът на вътрешните работи на Турция Сюлейман Сойлу подаде оставка, заявявайки, че поема отговорността за начина, по който беше обявено въвеждането на 48-часови ограничителни мерки през уикенда.

Причината за оставката на министъра е заради начина на обявяването на 48-часовата забрана за излизане на турските граждани от полунощ на 10-и април до 24 часа на 12-и април в Истанбул и още 30 града на страната заради коронавируса.

Заповедта на министъра изненадващо бе огласена в петък през нощта, около 10 часа, два часа преди влизането в действие на ограничителната мярка.

Мярката обаче създаде хаос, стотици хиляди хора се юрнаха към магазините да се запасяват, улиците почерняха от хора, което практически обезсили дотогавашните усилия на властите да наложат социалната изолация.

Твърди се, че вечерта на 10 април около 250 000 души само в Истанбул са били навън, трупайки се на опашки, без да спазват налаганите ограничения.

Представители на специализирания Научен съвет разкритикуваха Сойлу за това.

Общинските ръководства начело с тези на Истанбул, Анкара и Измир (които са ръководени от опозицията) също не са били уведомени, стана ясно от техните изявления, което създаде допълнителни усложнения за гражданите.

Турският президент Реджеп Ердоган не прие оставката на Сойлу, предадоха световните агенции, информира БТА.

“Оставката на нашия вътрешен министър не беше приета. Той ще продължи да изпълнява задълженията си”, се казва в изявление на турското президентство.

Следвайте ни в социалните медии