Епидемиолог: Наднорменото тегло увеличава риска от заразяване с COVID-19

Наднорменото тегло увеличава риска от заразяване с новия коронавирус, заяви главният епидемиолог на Франция, цитиран от “Ройтерс”.

По думите на Жан-Франсоа Делфраси близо 17 милиона от 67-милионното население на страната, е сериозно застрашено от COVID-19 заради възрастта си, предишни проблеми със здравето или затлъстяване. Но в страни като САЩ проблемът с наднорменото тегло е несравнимо по-голям, допълни той.

“Този вирус е ужасен” каза Дефраси пред радио Franceinfo. “Може да удари млади и особено младите със затлъстяване”, допълни ръководителят на научния съвет, консултиращ правителството. “Хората с наднормено тегло трябва да са особено внимателни.”, предава Дневник.

Дефраси посочи още, че според техните данни 88% от заразените преболедуват коронавируса като грип. Смъртността сред младите, настанени в болници във Франция с тежки респираторни симптоми заради COVID-19, е около 2%, но се увеличава 7 пъти до 14% при тези с по-крехко здраве.

Ръководил френските изследвания за Ебола и СПИН, Дефраси предупреди, че Франция все още е много далеч от постигането на “стаден имунитет” срещу коронавируса. Това е моментът, в който поне 60% са се заразили и оздравели, а предварителните данни показват, че в момента този дял е едва 10-15%.

Твърде рано е да се отменят извънредните мерки, въведени на 17 март със срок 15 април, смята още епидемиологът. Съветът препоръча на правителството строгата изолация да се запази още няколко седмици. През това време трябва да се натрупа и резерв от медицински маски и облекла, тестове и средства за проследяване на заразени.

Дефраси посочи, че капацитетът на лабораториите да правят тестове се е увеличил от 3000 дневно в средата на март до 30 хиляди сега и до седмица-две трябва да достигне 100-200 хиляди.

Следвайте ни в социалните медии