Еманюел Макрон иска намаляване на данъците

През миналата седмица френският президент Еманюел Макрон трябваше да направи обръщение към френския народ във връзка с продължаващите вече няколко месеца всяка събота протести на „жълтите жилетки”. То беше отложено заради пожарът в катедралата „Нотр Дам”.

На пресконференция в петък вечер в Елисейския дворец обаче френският президент заяви, че иска значително намаляване на данъка върху дохода на населението и особено за представителите на средната класа. „Не желая увеличаване на данъците, искам намаляване на данъка върху дохода на работещите”, каза той. Според него това е възможно посредством по-добро събиране на данъците, намаляване на обществените разходи и не на последно място с повече работа от страна на французите.

Френското правителство също така ще обвърже размера на най-ниските пенсии с инфлацията.

Промените не трябва да спират реформите, които правителството е планирало е мнението на Макрон, „тъй като те в много голяма степен отговарят на стремежите на нашите съграждани. Предприетите мерки през тези първи 2 години в много отношения бяха справедливи”, въпреки че вероятно невинаги бяха „достатъчно бързи, радикални и хуманни”, каза френският президент.

Макрон също така заяви, че предлага намаляване на броя на депутатите и промяна на начина, по който се избират те. Целта е по-добре да бъде представено разнообразието на френските политически партии. Съгласно действащата избирателна система партията победител на парламентарните избори печели силно мнозинство в парламента и по този начин се поставят в по-неблагоприятно положение по-малките партии. Също така президентът желае част от депутатите в долната камара на парламента да се избират по пропорционална система.

Следвайте ни в социалните медии