Експерт съветва да дезинфекцираме храните и кухненските площи

Домашната дезинфекция на храните и кухненските площи не трябва да бъде пренебрегвана, съветва Мила Кръстева от Фондация “Mate Kitchen”, предава БТА. Така например, всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди.

При използването на най-обикновени дезинфекциращи препарати, то трябва да се изчака те да престоят по-дълго върху повърхността. Избърсването е добре да става винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да се ползва един и същ плот, на който да се поставят продуктите, донесени от магазина, а не на произволни места в кухнята, допълни тя.

След измиване на продуктите, е добре те да бъдат преопаковани.

Мила Кръстева съветва, да не се режат на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци,месо и риба. След всеки продукт, кухненската дъска трябва да бъде измивана добре, за да се избегне пренасянето на микроорганизми и патогени.

А по отношение на личната хигиена е добре след пазар, първо – да се измиват ръцете, след което да се сменят дрехите и да се ползва домакинска/кухненска престилка.

По желание може да се ползват ръкавици при миене на плодове и зеленчуци.

Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат, каза още Мила Кръстева.

Зеленчуците е добре да бъдат накисвани за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.

Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват, а яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.

В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия, каза още специалистът.

Следвайте ни в социалните медии