Експерт: Русия ще е основният играч при изграждането на АЕЦ “Белене”

Това е рутинна процедура. Няма никакви основания да се предполага, че ще повлияе на изграждането на газовия хъб “Балкан” и “Турски поток”. Това каза в предаването “Плюс-минус” по Нова телевизия енергийният експерт Атанас Тасев по повод информацията от днес, че български дипломат от посолството ни в Москва е обявен за персона нон грата от Русия.

Теоретично има възможност до юни 2020 да направим участъка на газопровода от 300 км от Полски Сеновец до Зайчар. Останалите 186 киломегтра от Полски Сеновец до Провадия ще се изграждат до средата на 20201 година. До юли следващата година трябва да доставяме в Сърбия около 3 млрд. кубически метра газ, заяви Тасев.

Енергийният експерт Иван Хиновски посочи, че Москва в никакъв случай няма интерес да спира Турски поток, тъй като газопроводът е от 100-процентов руски интерес. Няма по-подходящо трасе за газопровода за Русия от България, отбеляза Хиновски.

По думите на Атанас Тасев след посещението на премиера Бойко Борисов в САЩ вече почти имаме зелена улица за изграждането на АЕЦ “Белене”. В процеса на строителство на атомни станции битката не е за оборудването, а за гориво, заяви експертът.

Груба спекулация е, че американци ще инвестират в изграждането на АЕЦ “Белене”. “Дженерал Електрик” участва като доставчик на оборудването. Те не поемат риск като инвеститор, посочи Иван Хиновски.

Русия е заинтересована да бъде инвеститор и главен изпълнител на проекта. Русия вероятно ще бъде основният играч по този проект, коментира Атанас Тасев.

Следвайте ни в социалните медии