Дъщеричката на Виктория Маринова все още чака майка си да се прибере

30 години затвор получи убиецът на журналистката Виктория Маринова – Северин Красимиров, от Русенския окръжен съд.

В понеделник той потвърди самопризнанията си за блудството, изнасилването и зверското убийство на тв водещата. Делото мина по съкратената процедура и така той се спаси от исканата от Темида доживотна присъда без право на замяна. Северин трябва да плати и 450 000 лв. кръвнина на близките на жертвата.

Виктория Маринова бе изнасилена и убита на 6 октомври 2018 г. до бетонната алея край Дунав, където спортувала. Северин бе задържан четири дни по-късно в дома на майка си в Германия и върнат в България.

„Мама е звездичка и всеки ден трябва да ѝ казвам, че я обичам”. С тези думи дъщеричката на Виктория Маринова – първокласничката София, вдигала поглед към небето, щом там се появят звезди.

“Всичко научи, държи се. Търси я всеки ден”, каза дядото на малката София и свекър на Виктория – Румен Максимов.

Той сподели пред Нова телевизия, че детето чака всеки ден майка си да се прибере вкъщи. “Всяка седмица пускаме балони в небето с послание “Мамо, обичаме те!”, разказа още съсипаният от мъка човек.

21-годишният ром Северин бе подложен на комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза, за да се установи дали е вменяем и може ли да носи наказателна отговорност. Той лежа един месец в психиатричното отделение на затворническата болница в Ловеч. Заключението на специалистите бе, че Северин страда от лека степен на умствено изоставане, има личностно разстройство, но към момента на извършване на престъплението и след това е разбирал значението на постъпките си.

“За добро или за лошо, това е законът. Сила да погледна Северин имам. За съжаление, това няма да промени нищо. Единственото, което ще стане, е, че ще преживея наново целия този ужас наново. Не мисля, че щях да постигна нещо.” Това каза бившият съпруг на убитата журналистка Виктория Маринова Свилен Максимов след 30-годишната присъда за Северин Красимиров. Максимов не е бил в съдебната зала, тъй като не искал да преживее този ужас отново.

„Нито един човешки живот не струва 30 години. Присъдите по трите обвинения можеха и трябва да бъдат повече. Но трябва да се замислим и ние като общество какво ще постигнем. Ще му дадат 100-200 години, но въпросът, който задавам, е какво ще се промени. Дали само годините са възмездие, този човек трябва да бъде превъзпитан по някакъв начин”, заяви Максимов.

Свекърът на Виктория Румен Максимов бе в съдебната зала и чу извинението на Северин.

„Аз бях на метър и половина – два от него, наблюдавах погледа му, реакцията му. За мен това беше репетирана сценка, нямаше искреност”, каза Максимов.

Следвайте ни в социалните медии