До дни ще обявят името на българина със забрана за влизане в САЩ заради корупция

До дни ще бъде обявено името на българина, който получава забрана за влизане в САЩ заради корупция. Това обяви пред Нова телевизия американският посланик Херо Мустафа.

Тя разкри, че името вече е ясно и няма да бъде скрито. А мярката за оповестяване е част от желанието на САЩ България да повиши върховенството на закона. От думите на Мустафа стана ясно, че това няма да е първият български гражданин, който ще получи такава забрана. Впоследствие не е изключено САЩ да приложи и закона “Магнитски”.

„САЩ имат намерение да предприемат по-твърди мерки, мерки със зъби, в борбата с корупцията. Затова скоро ще оповестим първия българин, на когото ще бъде наложена забрана за влизане в САЩ заради корупция. Има конкретна разпоредба в законодателството на Конгреса, която дава право на държавния секретар на САЩ да назове длъжностни лица, замесени в корупционна дейност. Месец, след като казах, че ще направим това, ние действително ще оповестим име”, каза още Херо Мустафа.

У нас беше изпратена и Джесика Ким, която ще съветва Херо Мустафа по правните въпроси. Посланикът обясни, че двустранните отношения между САЩ и България са поели по нова линия. Двете държави са набелязали три ключови точки за сътрудничество -сигурност и отбрана, икономика и търговия и енергетика и върховенство на закона.

Името на българина, замесен в корупция, ще бъде оповестено не от кой да е, а от държавния секретар на САЩ.

България и САЩ засилиха партньорството си след срещата на Бойко Борисов и Доналд Тръмп във Вашингтон през ноември. След разговора между тях последваха важни промени, включващи оказване на експертна помощ в различни области.

Междувременно Херо Мустафа сподели, че се чувства много добре в България. Тя похвали българите, че са гостоприемни.

Според бившия ни генерален консул в Дубай Милен Керемедчиев държавният секретар на САЩ ще представи списък с лица, които получават забрана за влизане на тяхна територия. В този списък ще е и въпросният българин, за когото разкри Мустафа. Дипломатът ни обясни, че по всяка вероятно българското правителство и правоохранителните органи са уведомени за лицето. Керемедчиев каза, че Мустафа говори по-скоро за крупен бизнесмен, отколкото за човек от администрацията.

“Според мен в България тече разследване (за въпросния човек, бел. ред.), което още не е обявено за пред публиката”, каза още бившия консул.

“Корупцията идва от страна на бизнеса, затова ще се обяви първо името на човека, който извършва тези корупционни действия”, добави още той пред Нова телевизия.

Следвайте ни в социалните медии