Доц. Мангъров разкри защитени ли сме от втора вълна на коронавируса

Между мен и премиера няма противоречия. С него си говорихме за медицинската същност на проблема и какви са най-ефективните начини да излезем от него. Това заяви в интервю за Bulgaria ON AIR доц. Атанас Мангъров.

,,Това, което трябва да се направи в момента в Банско, се нарича репрезентативно рендуминизирано проучване, т.е. да се изследват толкова хора, колкото е нужно, за да се получи информация за цялостната картина в Банско. И второто нещо е хората, които бъдат включени в това проучване, трябва да бъдат избирани на случаен принцип, защото ако се изследват само лекари, полицаи и други рискови групи ще разберем за състоянието само на въпросните рискови групи, докато на нас ни трябва състоянието на населението като цяло”, разясни той.

По думите му при тестването на жителите на Банско трябва да се подберат хора по математическа формула и в проучването задължително трябва да участват статистици.

,,Не знаем колко заразени има изобщо, в момента почти нищо не знаем за състоянието на имунния статус на населението”, посочи още доц. Мангъров и уточни, че българското население би било защитено при втора вълна от коронавирус, ако поне 70 на сто от хората у нас имат антитела.

Следвайте ни в социалните медии