Доц. Атанас Мангъров: Трябва да направим сериологично изследване на населението

За да се установи, че един човек е болен, то трябва да му се направи сериологично изследване. При част от контактните на болните не се установява нищо, а на друга част от тях – той ги е заразил скоро, защото е отделял вируса в окумната среда 4-5 дни преди да се появят симптомите. Можем да ги хванем с един от двата бързи теста. Те трябва да се прилагат масово. Това заяви проф.Атанас Мангъров, инфекционист, по време на първия брифинг на Медицинския съвет за COVID-19, предаде репортер на NOVINI.bg.

По думите му трябва да се направи едно по-голямо сериологично изследване на населението, за да се установи къде сме в битката с вируса. Използваме бавни тестове, които са за потвърждаване на една установена инфекция. Независимо от мнението на кризисния щаб, ние трябва да започнем да използваме тестовете на широка нога, защото се лишаваме от възможността да установим кой са контактните и къде сме в сериологичния статус на обществото”, подчерта още той.

Проф.Радка Аргирова, клиничен вирусолог, заяви, че става дума за масов скрининг на обществото. “Трябва да се изработи методиката”, подчерта още тя.

Следвайте ни в социалните медии