Доц. Атанас Мангъров: Не е много умно да се ограничават хората да ходят в парковете

“Вирусът ще премине през цялата човешка популация, няма как да се спре разпространението на заболяването, с карантинните мерки само се забавя разпространението”. Това каза пред Дарик радио доц. Атанас Мангъров – началник на Първо детско отделение към инфекциозната болница “Иван Киров”.

И той зададе въпросът, а какво ще стане после, когато икономиката не работи дълго време?

“В Китай епидемията затихва, защото много са го преболедували, а не заради стриктните карантинни мерки”, категоричен бе той.

“Нали не си мислите, че в 11 млн. град, могат да се изследват всички, хваща се само върхът на айсберга”, посочи доц. Мангъров, като посочи Ухан.

И той даде пример, ако хората не са го преболедували в Китай, отново щеше да пламне там епидемия, защото връщащите се от чужбина заразени щяха да разпространят заболяването. Но за таково масово заразяване не се съобщава, изрази мнение той.

Всички, които умират от грип всеки сезон у нас ги водят, че си отиват от други заболявани, но всъщност те умират заради грипа, посочи той. И нямаме точни данни как минава една грипна епидемия.

Доц. Мангъров каза още, че не е много умно да се ограничават хората да ходят в парковете, неговата теза е, че това е начин да се преодолее заболяването, защото такава е била картината при другите епидемии от коронавируси, те са изчезвали в началото на лятото. Хората започват да излизат на открито, не са затворени в помещения и общуването е различно.

Доц. Мангъров каза, че хората трябва да се изследват масово, за да се види какво е разпространението на вируса в обществото.

Следвайте ни в социалните медии