Документален филм на Netflix разгневи Полша

Полският премиер Матеуш Моравецки е писал до компанията Netflix с настояване за промени в „Devil Next Door” – документален филм за нацистките концентрационни лагери, пише Би Би Си.

Министър-председателят заявява, че карта, показана в продукцията, разполага лагерите на смъртта в границите на съвременна Полша.

„Това погрешно представя Полша като отговорна за концентрационните лагери, когато тя всъщност е била окупирана от Германия през Втората световна война“, каза Моравецки.

Компанията заяви пред Ройтерс, че е наясно с опасенията по отношение на документалния филм.

Нацистка Германия нахлува в Полша през 1939 г., което бележи началото на войната. Германците строят концентрационни лагери, включително в Аушвиц, убивайки милиони хора, повечето от които евреи.

Матеуш Моравецки казва в писмото си до изпълнителния директор на Netflix, че е важно „да се почете паметта и да се запази истината за Втората световна война и Холокоста“.

Той обвини „определени произведения“ в Netflix, че са „изключително неточни“ и „пренаписващи история“.

Премиерът на Полша прикачи към писмото си карта на Европа от края на 1942 г., както и разказа на Витолд Пилецки, който отива доброволно в Аушвиц и пише за своите преживявания там, след като успява да избяга.

„Вярвам, че тази ужасна грешка е допусната неволно“, добавя Моравецки.

Миналата година Полша въведе закон, криминализиращ твърденията, които предполагат полска отговорност за зверствата, извършени от нацистка Германия.

Международен протест обаче накара правителството да премахне заплахата от тригодишен затвор.

Повече от пет милиона поляци са убити по време на Втората световна война, включително до три милиона евреи, които са убити при нацисткия Холокост. Лагерите на смъртта са планирани и експлоатирани от германските СС части.

Има обаче някои жестоки полски действия срещу евреи и други цивилни по време и след войната, пише Би Би Си.

През 1941 г. полските селяни в Йедвабне, може би подстрекани от нацистите, събират над 300 от своите еврейски съседи и ги изгарят живи в плевня.

Следвайте ни в социалните медии