Днес се навършват 50 години от кацането на Луната

“Една малка крачка за човека – един голям скок за човечеството” – едва ли има човек, който не е чувал тази фраза. Думите са на Нийл Армстронг – първият човек, стъпил на Луната, след като излиза от спускаемия апарат “Игъл”.

В мисията “Аполо 11” пътуват трима астронавти – Нийл Армстронг, Бъз Олдрин и Майкъл Колинс, който остава в капсулата в окололунна орбита “Колумбия”, която служи за връщане на Земята. Апаратът е “Аполо 11” изстрелян на 16 юли 1969 г. Четири дни по-късно екипажът успешно каца на естествения спътник на Земята.

Лунният модул “Игъл” с Армстронг и Олдрин се прилунява на 20 юли 1969 г. в 20 ч. и 17 мин. по Гринуич. Няколко часа по-късно – в 2 ч. и 56 мин. по Гринуич на 21 юли 1969 г. Армстронг стъпва на лунната повърхност. След 50 минути го последва Бъз Олдрин. Астронавтите от “Аполо 11” се свръщат на Земята на 24 юли 1969 г.

Все още са живи двама от астронавтите, направили историческия скок – Колинс и Олдрин, които скоро ще отбележат 90-годишнината си. Армстронг не е сред живите от 2012 година.

Човешките кацания на Луната са преустановени след мисията на Аполо от 1972 година. Оттогава насам се изпращат единствено автоматични апарати.

На днешния ден НАСА организира редица инициативи, за да отбележи годишнината, предават световни информационни агенции.

Следвайте ни в социалните медии