Джинджифилът скочи до 18 лева и изчезна от пазара!

Джинджифил, за който се знае, че е полезно за здравето растение, поскъпна до шеметната цена 18 лева за килограм, пише „Марица”.

Преди да се развихри злокобният коронавирус, билката струваше на доста места 6 лева, а на други се продаваше максимум за 10.

Търсенето се повиши стремглаво, след като фейсбук разпространи лекцията на руския преподавател в Уралския държавен университет д-р Олег Торсунов за уникалните свойства на джинджифила срещу коронавирус. Лекцията пред студентите се излъчва с превод и субтитри на български език.

Д-р Торсунов потвърждава, че вирусът е опасен, но уверява, че тази билка, както и куркумата, предпазват от заразяването. И приканва студентите си да дъвчат раздадените им парченца от джинджифил, въпреки че са много люти. Ако го правите поне три пъти на ден, няма да ви хване заразата, твърди преподавателят.

И допълва, че самият той, преди да се качи в самолета, си хапва от коренчето и напълно безопасно пътува три часа в затворено пространство. Който съвсем не може да понесе лютото, да го стърже и да го разбърква с мед, препоръчва д-р Торсунов, който се занимава с обществено здраве и негативното влияние върху него на стреса.

Джинджифилът е илач, но има риск да хванеш гастрит или язва, ако го дъвчеш по няколко пъти на ден, контрира една от продавачките на Четвъртък пазара. И съветва: Открай време си го слагам в чай, много е полезно.

Следвайте ни в социалните медии