Десетки земетресения в Турция, има опасност от цунами!

За последните 24 часа в Турция бяха регистрирани десетки земетресения. Силата на трусовете варира от 2 до 4,6 по скалата на Рихтер.

Епицентровете на повечето от земетресенията са в района около град Измир и в Егейско море, до гръцкия архипелаг Додеканези. Но 6 земетресения са отчетени край Черно море, на по-малко от 300 км източно от Истанбул.

Няма информация за жертви или сериозни материални щети, но населението на много места е притеснено от засилената сеизмична активност.

За сравнение в същото време Европейско-средиземноморският сеизмологичен център не е отчел нито един трус на територията на България.

Сеизмологът професор д-р Алпер Илки от Техническия университет в Истанбул предупреди, че актуализираната с най-новите данни сеизмична карта на Турция показва, че най-големият турски град е заплашен от разрушително земетресение.

„Картата на риска от земетресение в Турция вече е подновена за 2019 г. Това е сеизмична карта, подготвена въз основа на най-актуалната информация. Въпреки това ние не знам къде ще е следващото земетресение, нито колко ще е силно. Така че е грешно да питаме: „ще има ли, тук ли ще е?” Вместо да хабим време и да говорим за времето и мястото на земетресенията, нашият приоритет трябва да бъде намаляване на рисковете за инфраструктурата. А очакваме силни трусове, това показва и сеизмичната карта, в много части на Турция, включително в Истанбул”, заяви Илки.

Той посочи, че най-големият турски град трябва да е готов за земетресение със сила много по-голяма от 5,8 по Рихтер. Според Илки основният риск идва от остарелите или некачествено построени сгради, които могат да нанесат щети и на съседни постройки при мощен трус.

Следвайте ни в социалните медии