Депресията вече засяга всеки четвърти по света

Около 25% от хората са боледували поне веднъж от депресия. Това заявиха по темата в ефира БНТ от Албена Дробачка, председател на Сдружение за прогресивна и отворена комуникация и психологът д-р Юри Кацаров.

Депресивните състояния се отразяват по сериозен начин и върху икономиката, като средства, които се отделят за лечение, заяви д-р Кацаров.

Албена Дробачка отчете увеличение на случаите на депресия в световен мащаб.

“Характерно е за новите общества, за новото време, да се появяват специфични болести, депресията е една от тях. Идеята не е да се плашим, а да говорим по темата, за да може хората да бъдат по-информирани. Второ – да се опитваме по някакъв начин да борим тази много пречеща стигма”, смята Дробачка.

“Популярното название, което се използва в говоримия език, то не съответства на заболяването депресия, което е съвсем дефинирано в международните класификатори за болестите. Едни симптоми има, които описват болестта – проблеми със съня, чести събуждания, проблеми с храненето, тъга, плач, загуба на интереси към неща, към които преди това човек е бил активен.”, коментира д-р Юри Кацаров.

Следвайте ни в социалните медии