Ден на национален траур в Шри Ланка

Днес в Шри Ланка цялата островна нация започна деня с три минутно мълчание, за да отдаде почит на близо 310 души, убити в бомбените нападения в неделя.

Страната е в режим на извънредно положение, а днешният ден е обявен от властите за ден на национален траур.

Националните флагове са спуснати наполовина, магазините за алкохол са затворнени, а радиостанциите и телевизионните канали се очаква да излъчват само сериозна музика

Религиозни и световни лидери осъдиха серията взривове в Шри Ланка

Япония потвърди, че и неин гражданин е сред убитите от бомбите, които разтърсиха хотели и църкви, които провеждат Великденски служби.

Папа Франциск изрази своята тъга поради нападенията по време на традиционното си великденско обръщение във Ватикана.

“Искам да изразя своята любяща близост с християнската общност, нападната, докато е била на молитва, и на всички жертви на такова жестоко насилие,” каза той.

Католическата църква в Йерусалим казал в предхождащо изявление: “Молим се за душите на жертвите и искаме бързо възстановяване на пострадалите, и да помолим Бог да вдъхнови терористите да се покаят за убийствата и заплахите си.”

Месец след като десетки мюсюлмани бяха убити при стрелба в две джамии в Крайстчърч, премиерът на Нова Зеландия Ясинда Ардърн описа атаката на Шри Ланка като “опустошителна”.

„Нова Зеландия осъжда всички терористични актове и нашата решимост само се укрепи от нападението на наша земя на 15 март.

“Да се види нападение в Шри Ланка, докато хората са в църкви и хотели, е опустошително.”

“Не мога да си представя човешко същество, което да вземе на прицел мирните в деня на техния празник”, пише шейх Ахмед ал-Тайеб, великият имам на Ал-Азхар, най-голямата египетска религиозна институция на сунитския свят.

“Извратената склонност на тези терористи противоречи на ученията на всички религии.”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп написа: “Искрени съболезнования от народа на САЩ на народа на Шри Ланка за ужасните терористични атаки срещу църкви и хотели. Ние сме готови да помогнем!”

“Този вид терористична атака никога не може да бъде толериран. Аз категорично го осъждам”, заяви японският премиер Шиндзо Абе.

Премиерът на Австралия Скот Морисън заяви : “Нашето сърце е с тези християни и всички тези невинни, които са били заклани днес при този ужасен терористичен атентат.”

“Решително осъждаме ужасяващата терористична атака в Шри Ланка на Великден, в резултат на която се стигна до загубата на ценни животи и стотици ранени”, пише лидерът на Пакистан Имран Хан. Нарендра Моди, лидерът на Индия, осъди “серийните терористични атаки” в изявление на правителството, в което се казва, че “атаките са още едно мрачно напомняне за най-сериозното предизвикателство, пред което е изправено цялото човечество от тероризма в нашия регион и целия свят”.

Ръководителят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер изрази “ужаса и тъгата” по време на взривовете, а ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини заяви, че атаките са отбелязали “истински тъжен ден за страната и за света”.

“Ние категорично осъждаме тези отвратителни действия”,написа в Туитър френският президент Еманюел Макрон.

В Париж светлините на Айфеловата кула загаснаха в знак на почит към жертвите.

Германският канцлер Ангела Меркел заяви в изявление, публикувано в Туитър, че “религиозната омраза и нетолерантността, които се показаха по такъв ужасен начин днес, не трябва да печелят”.

“Актовете на насилие срещу църкви и хотели в Шри Ланка наистина са ужасяващи”, пише британският премиер Тереза Мей.

“Бих искал да потвърдя, че Русия е била и остава надежден партньор на Шри Ланка в борбата срещу заплахата от международен тероризъм”, заяви президентът Владимир Путин в изявление на Кремъл.”Очаквам, че ръководителите и извършителите на такова отвратително и цинично престъпление, извършено по време на великденските празници, ще получат наказанието, което заслужават.”

“Премиерът Бенямин Нетаняху изразява от името на гражданите на Израел дълбокия шок от убийствените атаки срещу невинни цивилни в Шри Ланка”, се казва в изявление на правителството.

“Израел е готов да помогне на властите в Шри Ланка в този труден момент. Целият свят трябва да се обедини в борбата срещу бича на терора.”

“Ужасно натъжен съм от терористични атаки срещу поклонници на Шри Ланка по време на Великден”, пише тв Туитър иранският външен министър Джавад Зариф. “Тероризмът е глобална заплаха без религия: тя трябва да бъде осъдена и срещу нея трябва да се изправим в световен мащаб.”

Следвайте ни в социалните медии