Двама българи са в екипа, извел частната ракета на SpaceX в Космоса

В екипа, работил за историческия полет на частната ракета на SpaceX, извела астронавти в космоса, има двама българи – Кико Дончев и Орлин Велев.

Кико Дончев е директор по наземните операции при подготовката за изстрелване на капсулата Crew Dragon, която в момента лети с двама астронавти, за да се скачи с Международната космическа станция. Според профила му в LinkedIn Дончев работи от 10 години за SpaceX, компанията на Илън Мъск. Той е завършил Университета в Мичиган.

“Вярвам в нашата мисия в SpaceX и в Илън”, пише в социалната мрежа Дончев.

25-годишният Орлин Велев-джуниър работи по структурната стабилност на корабите на SpaceX, според профила му в LinkedIn. Той се е присъединил към компанията преди 3 години. Увлечението на Орлин от малък има страст към математиката и инженерните науки. Приет е в университета “Джорджия Тех” със специалност “Машинно инженерство”. След завършването си Орлин е приет да прави докторантура по компютърни науки в “Джорджия Тех” и получава престижна стипендия от Националната научна фондация на САЩ. Младият българин обаче отказва само за да остане на работа в компанията на Илън Мъск.

Орлин Велев отива в САЩ още когато е бебе. Баща му Орлин Велев- старши е изтъкнат професор в Университета в Северна Каролина.

“Много се радвам за успеха на SpaceX и че синът ми участва в екипа, работил по проектирането и тестването на капсулата Dragon”, каза за “24 часа” проф. Велев-старши. “Това е резултат от дълга и упорито работа по изпитания на системите на парашутите, двигателите и сигурността на капсулата. Работата в SpaceX е напрегната, но Илън Мъск е събрал най-ентусиазираните млади инженери на Щатите. Имаше момент на разочарование, когато ракетата не излетя в сряда, но от гледна точка на екипа на SpaceX е нормално, защото компанията има изключително високи критерии за безопасността на астронавтите. Междувременно инженерите от SpaceX работят много интензивно по следващото поколение космически кораби”, каза проф. Велев-старши.

“Dragon и Falcon са като “Тесла”-та на космическите кораби, ново поколение, което ще направи революция”, смята той.

Следвайте ни в социалните медии