Данаил Кирилов: Извънредното положение не засяга основни права на личността

Ако се приеме Законът за извънредното положение – би трябвало да възпроизведе най-интензивните мерки. Това каза министърът на правосъдието Данаил Кирилов пред БНР.

“Тук подчертавам, че досега ние по никакъв начин не сме засегнали основни права на личността, както са установени в Конституцията на Република България и в Европейската конвенция за правата на човека. Вие споменахте мораториум върху процесуалните срокове. Ако се приеме такъв закон от Народното събрание, това е една мярка, която би следвало да се установи в закон. По същината си с оглед да не се създава напрежение в съдопроизводството, смятаме, че тя би била полезна, би успокоила страните и участниците в граждански, търговски, административни производства затова, че няма да пропуснат процесуални срокове и ще могат спокойно да упражнят правата си след прекратяване на извънредното положение”, коментира още министърът.

На въпрос дали още при приемането на извънредното положение е трябвало да има такъв закон, Кирилов коментира:

“Аз съм категоричен, че в петък Народното събрание постъпи изцяло конституционно съобразно, следвайки духа на конституционния законодател, който е установил регламента как се обявява извънредно положиение”, коментира правосъдният министър.

Следвайте ни в социалните медии