Гърция готви тежък удар срещу собствениците на български транспортни фирми

Собственици на транспортни фирми в съседна Гърция искат промяна на местното законодателство, с което да се спре практиката български тирове да извършват вътрешни превози на по-ниски цени, съобщава “Български новини”.

Гръцките превозвачи настояват и за по-силен контрол по пътищата, както и за намаляване на данъците за транспортните фирми.
По данни на Съюза на автомобилните превозвачи в Гърция 15 500 тирове с българска регистрация извършват вътрешни превози в страната, като по този начин подбиват гръцките си колеги.

Председателят на Съюза Апостолос Керанидис настоява за незабавна промяна в законодателството след оплакване, че тировете с българска регистрация предлагат по-ниски цени на транспорта вътре в Гърция.

Керанидис посочва пред медиите схемата – гърци откриват транспортни фирми в България, плащат много по-ниски данъци и осигуровки за шофьорите, което им позволява да предлагат по-ниски оферти.

В същото време според проучване на гръцкия съюз собствениците на тирове и шофьорите живеят в Гърция, където са регистрирани като безработни, а някои получавали и социални помощи.

„Ако застанете на магистралата, от 10 тира поне осем са с чужда регистрация, предимно българска“, оплакват се още гръцките шофьори.

Следвайте ни в социалните медии