Грипът идва и си отива бързо, но може бързо и да причини смърт

Грипът е сезонно заболяване. Той се разпростанява от декември до март. Няма как да избегнем грипната епидемия. Предизвикателството при грипа е, че той е непредсказуем. Неизбежно е той да се случи.

Това каза в сутрешния блок на БТВ доц. Георги Попов, началник на Катедра “Инфекциозни болести” във ВМА, който коментира темата за настъпването на грипа. “В София този уикенд се появиха първите доказани случаи на грип. Ние имаме уникалната възможност да диагностицираме грипа на момента. Симптомите са висока температура, болки по ставите и цялото тяло, сухата кашлица, болки в главата. Искам да обърна особено внимание, че хората не трябва да се позовават на своя опит от предишни епидемии, а при поява на симптоми веднага да се консултират с лекар. Не трябва да има самолекуване, защото при грипа всичко се развива много бързо – бързо идва, бързо се заразяваш, бързо може да бъде излекуван, но и бързо се умира. Силната обща отпадналост е категорично първия признак на грипа. Ходенето на работа със симптоми на грип не е признак за трудова дисциплина, а напротив – това не трябва да се допуска. При появата на симптоми на грип човек трябва да бъде изолиран, а не да ходи на работа и да заразява колегите си. За да се предпазим от грипа да избягваме масовите събирания. Задължително е да си мием редовно и често ръцете. Това е може би най-добрата превенция срещу грипа”, разкри доц. Попов.

Той говори и за новия коронавирус в Китай. “Мистериозността на новия коронавирус е неговото появяване. Този вирус е подобен на грипа. Голяма част от коронавирусите протича доброкачествено и леко, но усложения при него има за възрастните хора и хората, които имат някакви други здравни проблеми. Точно такива са и жертвите в Китай – предимно хора над 60 години”, добави доц. Попов.

Следвайте ни в социалните медии