Горивата поевтиняха с 30 стотинки

Горивата поевтиняха с 30 ст. за литър през март заради спада на международните цените на петрола и намаленото търсене, заради пандемията на COVID-19.

Към 30-ти март цените на бензина А95 достигнаха средно 1,92 лв. за литър по бензиностанциите у нас. На места в страната литър от горивото може да купите за 1,60 лв., на други за 2,18 лв. Дизелът струва 1,95 лв. за литър, като понижението на цената му през март е с 14%, или 32 ст. Само през последната седмица на месеца двата вида гориво са поевтеняли съответно със седем и шест стотинки за литър, пише вестник Труд.

Пропан-бутанът в края на март се продава средно по 88 ст. за литър на бензиностанциите в страната, като намалението на цената му за месеца е с 9 ст., а за последната седмица с 2 ст.

Според данните на специализирания сайт за цените на горивата в България – Fuelo, цените на бензина и дизела са най-ниски във Велико Търново. С 4 ст. за литър по-евтино от средната цена, или по 1,88 лв./л продават бензина в старопрестолната столица. Дизелът там е по 1,90 лв./л (5 ст. под средната цена). Пропан-бутанът се търгува по 86 ст.

Габрово е на второ място по ниски цени съответно – 1,89 лв. за литър бензин, 1,92 лв. за литър дизел и 86 ст за проан-бутан. София е на трето място в класацията по ниски цени на горивата у нас. В столицата цената на бензина е 1,89 лв./л, или с 3 ст. по-ниска от средната за страната, дизелът е по 1,91 лв./л, а пропан-бутанът – 87 ст. На четвърто и пето място са Русе и Пловдив, които традиционно са с по-ниски цени от средните за страната.

Цената на фючърсите на петрола сорт Брент с доставка през юни се понижи с 8,6% до 22,78 долара за барел вчера на Лондонската борса. За последен път цената на петрола сорт Брент е била на това ниско ниво през ноември 2002 г. Стойността на американския лек суров петрол се понижи с 6,1% до 20,2 долара за барел.

Следвайте ни в социалните медии