Глобиха Милко Калайджиев с 300 бона

Собственици на европейски къщи за гости ще връщат общо над 46 милиона лева заради нарушения.

Такива няма само при 23 проекта, показва равносметката от проверките на Държавния фонд земеделие, провокирани от скандала „Къщи за гости, но без гости”, предава bTV.

Инспектирани са общо 295 къщи, получили пари по Програмата за селските региони.

Засега са открити 253 производства за общо 46 милиона и 400 хиляди лева. От тях 158 проекта са с пълна санкция от 100 процента за общо 43 милиона и 100 хиляди лева. Останалите 95 са с частична глоба за 3 милиона и 300 хиляди.

Най-честите нарушения са за неизпълнение на бизнес плана, като неразкриване на нови работни места и липса на активи, за които е изплатена субсидия.

Сред наказаните да връща 100 % от сумата е фолк звездата Милко Калайджиев. Сумата, която той трябва да върне, е малко над 300 хиляди лева.

Уверен, че е изряден, преди 6 месеца Милко Калайджиев посрещна проверяващите в къщата си за гости в село Мезек.

„Непрекъснато аз декларирам, декларирам, всяка година си плащам данъци и всичко”, заяви тогава певецът.

Днес има да плаща над 304 хиляди лева глоба от Фонд „Земеделие”. И сега в къщата за гости на Милко калайджиев има гости. Самият певец отказва среща с екипа ни.

По телефона, певецът заяви, че не знае защо е санкциониран, защото официално от фонда не са го уведомили. Съседите му в Мезек обаче не изключват опитът му за политическа кариера да е причина. На изборите Милко Калайджиев се кандидатира от ДПС за кмет.

Над 780 хил. лева ще връщат пък децата на кмета на община Минерални бани. С тези пари бяха построени два хотела. Проверката през лятото не притесни кмета Мюмюн Искендер.

„С моя подкрепа те си направиха бизнес и смятам че това не е нещо нередно”, каза тогава Искендер.

Днес семейството има да дава на Брюксел близо 520 кметски заплати, които Искендер би получил, ако управлява общината 43 години.

По телефона Искендер заяви за bTV, че „децата му ще се съдят с фонда”.

Едно от нарушенията, за което ще връщат пари е, че хотелите са построени на един терен. Но според кмета, по документи, парцелите са два.

Следвайте ни в социалните медии