Глоба за всеки, който реши да смени спукана гума сам

Хиляди българи ще бъдат санкционирани, ако пипат нещо по колата си, коментират експерти.

500 лв. глоба може да отнесе всеки, който сам ремонтира и поддържа личния си автомобил. Това ще се случи, ако в сила влязат текстовете от законопроекта за пътните превозни средства, който е качен за обществено обсъждане от създателите му от транспортното министерство, пише „Телеграф“.

В проекта е записано, че дейностите по ремонт и техническо обслужване на пътни превозни средства може да се извършат от физически или юридически лица, регистрирани и разполагащи с удостоверение за такава дейност.

За всичките тези лица Изпълнителната агенция „Автомобилна администрация (б.а. – масово познатата като ДАИ) ще създава, води и поддържа регистър. В него ще се вписват името, адресът на обектите, имената на техническите специалисти, които работят в тях, образованието и квалификацията им.

Лицата, които ремонтират или поддържат автомобили, без да имат регистрация, подлежат на глоба от 500 лв., гласят наказателни текстове от закона.

„Разписан в този си вид, проектът прави законно това да ремонтираш и поддържаш сам собствения си автомобил. Хиляди българи правят това, включително като свое лично хоби. Със сигурност е необходимо прецизиране на тези текстове“, коментират потребители новия законопроект в рамките на общественото обсъждане в интернет.

„От така написаните текстове излиза, че ако спукаш гума на пътя и решиш да си я смениш сам, извършваш нарушение, защото нямаш официална регистрация, и подлежиш на глоба“, гласи становището на юристи по темата.

Те изразяват надежда експерти и депутати да изчистят този абсурд по време на четенията на закона в парламента или по-рано. Според юристи добавянето на думите „редовно и по занятие“ би решило проблема и така законът няма да направи рутинни лични ремонти незаконни.

В закона е предвидено задължението регистрираните сервизи да дават минимум шест месеца гаранция за извършен ремонт. Те ще трябва да водят и опис на всички ремонти, които са извършвали, както и на вида и произхода на частите, които са вложили.

За тях се въвежда и задължението да имат сключена застраховка „Професионална отговорност“ за евентуални вреди, настъпили след некачествен ремонт и техническо обслужване на автомобил.

В случай на издаване на документ с невярно съдържание или влагане на крадена или некачествена част сервизът рискува да загуби регистрацията си. Ако пък се докаже, че отделен техник е направил гаф умишлено или не, той може да бъде заличен от регистъра и да не може повече да упражнява законно професията си.

Следвайте ни в социалните медии