Ген. Мутафчийски: Бързите тестове не дават точни резултати

Още имаме 81 случая на заразени с коронавирус, но е рано за каквито и да е констатации, заяви на среща при президента ген. Венцислав Мутафчийски.

„Ще видим как ще приключи днешният ден“, каза той пред Румен Радев.

По инициатива на президента Румен Радев в президентството се провежда среща, на която ще бъде обсъдено изпълнението на мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19 в България.

Ген. Мутафчийски бе категоричен, че новите костюми за екипите са много добри и вече са изпробвани от лекарите, които са много доволни от качеството им. “Тези дрехи от висок клас са предназначени за местата, където непрекъснато се работи със заразени”, каза той.

„Има огромно количество доброволци, които са лекари, сестри, зъболекари, студенти. Имаме вече банка от няколко стотин души, която е само в района на София. Така че има и колебания и страхове, но има и събуждане на голям потенциал за помагане на различни хора. Частните болници са готови да се включат. Но те и да не искат, трябва да се включат. От вчера една от големите частни болници е в карантинна ситуация. Болниците от страната виждат какво става“, каза ген. Мутафчийски.

„Заболеваемостта е със слаба интензивност в България. Все още се намираме в дъното. Надяваме се, че всички тези мерки, които се взимат, ще помогнат държавата да издържи“, каза още той на държавния глава.

Ген. Мутафчийски коментира по молба на Радев и бързите тестове: “Бързите тестове не дават точни резултати и затова и никъде не се използват. Имах вече възможност няколко пъти да го кажа и обясних подробно защо тези тестове не могат да се използват. Дори да се направят и да покажат отрицателна проба, това нищо не означава”.

Следвайте ни в социалните медии