Генерал Мутафчийски: Улиците в България са пълни!

“Малкото нови заболели в последните дни са резултат от ранно взетите мерки. Това казаха и от Китай – ако се въведат рестрикциите 2 седмици по-рано, намаляват заразените с до 70%. Както се вижда по репортажите обаче, улиците по света са празни, а улиците в България са пълни. Това е много тревожно и ще ни се “отблагодари” някой ден”.

Това коментира днес по време на сутрешния брифинг председателят на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

“Щабът не пазарува тестове, лекарства, облекла, апаратура. Казах го вече и намаля натиска върху електронната ми поща, където валяха всевъзможни предложения”, сподели в отговор на въпрос за закупуване на респиратори ген. Мутафчийски.

За 24 часа у нас. От тях в болница са настанени 5 души. Изследвани са 494 души. До момента са направени 18 502 проби.

В София са 8 от случаите, в Кюстендил, Пазарджик и Велико Търново има по един, в Русе – двама.

От медицинския персонал с положителни проби са 33-ма души. Новите излекувани са от ВМА, “Пирогов”, Варна, Шумен, Добрич и Кърджали. 35 от тях са мъже и 19 жени. Общо починалите са 24 души, средната им възраст е 65 години.

Изяснява се след интубация. Очаква се да се види дали му е положителна пробата. Клиничните признаци силно наподобяват коронавирусна инфекция, каза ген. Мутафчийски.

230 са общо болните в болница, от които Във ВМА има интубиран, който е заразен в периода на химиотерапия, опериран преди два месеца от карцином на дебелото черво.

“Никой не е забранявал терапиите за деца с увреждания”, каза ген. Мутафчийски в отговор на журналистически въпрос. “Същото важи за кабинетите на психолози и психиатри. Могат да работят, особено с консултации по телефона”, каза той.

Следвайте ни в социалните медии