Въпреки слабият сезон, хотелите нямат намерение да свалят цените

Въпреки видимия спад на туристите по Българското Черноморие хотелиерите не смятат да намалят цените. Това показа проверка на в. “Сега”. Заетостта на хотелите в края на юни е едва 30%, а миналата година по това време е била около 37%.

Според експерти в бранша ситуацията няма да се подобри в следващите едва няколко активни седмици за сезона по българското море. Хотелиерите обаче отдават този факт на зловредна реклама и на атаки от конкурентни страни, а не на проблеми, които те самите биха могли да оправят.

По данни на Румен Драганов от Института за оценки и анализи на туризма има спад на туристите по морето от 6%. Според него страната ни е проспала възраждането на туристическите пазари в Египет, Тунис и Турция и не е направила нищо, за да предотврати очертаващия се провал на сезона. Той признава, че проблем е и лошото обслужване, което отблъсква както българите, така и чужденците.

Според Георги Николов от Българската туристическа камара хотели, които работят с руснаци и немци, отчитат по-малко записвания и това ги принуждава да намалят цените с до 15%. Според него в момента няма празни хотели по Черноморието, но ще има спад след 8 юли, когато ще започне високият сезон. “За българите това ще бъде добре, защото ще получават по-добри оферти за своята почивка”, допълва Николов.

Реално обаче на добра заетост се радват единствено хотели с добра репутация и лоялни клиенти. За останалите ситуацията се очертава като доста драматична. “Дори и в пика на сезона – края на юли и началото на август, се очаква заетостта да бъде отново под границата за миналата година, която е средно около 71% по Черноморието”, прогнозира Румен Драганов. Тази година се очаква не повече от 67% заетост за периода.

“Цените по българското море са същите както през миналия сезон”, казва Георги Николов от Българската туристическа камара. В същото време Гърция привлича с по-ниски цени и по-добро обслужване. Това обяснява и колоните от автомобили с български туристи, които задръстват южните гранични пунктове. Преди ден гранична полиция отчете рекордните 30 000 автомобила, които са напуснали страната за ден през КПП “Кулата” в посока Гърция.

Следвайте ни в социалните медии