Възрастен италианец беше излекуван от коронавирус с лекарство за ебола

79-годишен италиански гражданин е преборил коронавирусната инфекция COVID-19 с помощта на лекарство, първоначално разработено за лечението на ебола, съобщи британският „Телеграф“, цитира БТВ.

79-годишният пациент е започнал лечение на 7 март. След целия медикаментозен курс, той вече е с две отрицателни проби за коронавируса – условието да бъде освободен като здрав.

„Това е първият ни истински пациент, който се е излекувал с експерименталното лекарство ремдесивир. Изключително доволни сме от този резултат – медикаментът изглежда наистина действа“, заяви Матео Басети, завеждащ клиниката по инфекциозни болести в Сан Мартино.

Препаратът с име ремдесивир е една от надеждите на медицината за лек на болестта, като се спомена за първи път от фармацевтичната компания „Модерна терапютикс“. В момента медикаментът е в експериментална фаза върху хора, които могат да дадат съгласие да им бъде приложен.

Освен „Модерна терапютикс“, компанията „Гилеад Сайънс Инк.“ Също се опитва да разработи лекарство на базата на ремдесивир, което да лекува COVID-19.

Медикаментът беше използван успешно по-рано този месец върху друг пациент с коронавирус в Съединените щати, който също е дал положителни резултати.

Очаква се и доклад от Китай в началото на април, който също да очертае дали ремдесивир е имал положително влияние върху болните.

Следвайте ни в социалните медии