Всяка минута умира човек след усложнения от грип

Всяка минута в света умира по 1 човек след усложнения от грип.

Годишно епидемиите причиняват почти 5 милиона случаи с тежки усложнения.

Тревожните данни са на Световната здравна организация. Добрата новина е, че можем да променим тази статистика, съобщиха от БТВ.

„Институт Пастьор” е известен като родното място на микробиологията, имунологията и медицинските открития. Редица учени от института са получавали и Нобелови награди за своите открития. В сезона на грипа основната тема е как да се предпазим от вируса.

Дейвид Грийнберг е посветил живота си в борбата срещу грипния вирус. Дълги години е бил професор по педиатрия в Катедрата по вирусология към Университета в Питсбург, а след това и директор на Центъра за изследване на ваксините към Калифорнийския университет.

Интересът му към заболяването се събужда след лична история.

„Имахме гост у дома, който ни зарази с грип. И най-любопитното беше, че той беше… дете. С висока температура. Аз се разболях, съпругата ми се разболя, моите родители също. Бяхме на легло. Баща ми имаше дори усложнения, наложи се да го пратим в болница. Опасявахме се, че дори е получил инфаркт, защото имаше трудности в говора. Ето тогава си дадох сметка, колко жесток може да бъде грипът наистина”, казва проф. Дейвид Грийнберг.

От дълги години той участва активно в клинични проучвания за ефективността на противогрипните ваксини. И е категоричен, че те спасяват човешки живот.

А доказаните последици от грипа могат да бъдат не само сърдечни заболявания, но и тежки дихателни проблеми, неврологични и мускулни усложнения. Това казва професор Щефан Гравенщайн – експерт по имунология в Щатите.

В Европа над 50 милиона души са засегнати от грипа всяка година. 70 000 от тях умират. А близо 40% от смъртните случаи поради грип са сред хората над 75 години.

У нас все още малко хора прибягват до имунизация. Изчисленията на експертите показват, че имунизацията може да спаси около 37 хил. живота годишно в Европа и да спести над 330 млн. евро от здравеопазване.

Следвайте ни в социалните медии