Всички трябва да заплатят 300 лева за технически паспорт на апартамента

Всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики.

Собствениците на апартаменти ще трябва да се бръкнат за технически паспорт на имота. За апартамент от 60 квадрата той ще струва между 180 и 300 лева.

Всички жилищни сгради трябва да се снабдят с технически паспорт, който да удостоверява състоянието на конструкцията, енергийните загуби и други важни характеристики, най-късно до 2022 г. Това съобщиха от Министерството на регионалното развитие и благоустройство, цитирани от „Телеграф“.

Повечето от сградите в панелните квартали са стари и може да са получили конструктивни проблеми. При някои има поддаване на основите, на други са премахнати носещи стени при масовото изграждане на балконите като допълнително помещение към кухнята или хола през последните години. Сградите трябва да се изследват и за сеизмична устойчивост.Затова издаването на технически паспорт ще става след конструктивно и енергийно обследване на блока, обясниха от фирмите, сертифицирани да правят такива обследвания.

Цените на проверките са между 3 и 5 лева на квадратен метър. Това означава, че собственикът на апартамент 60 квадрата ще трябва да плати между 180 лева и до 300 лева заедно с паспорта.

До крайния срок, в който всяка сграда трябва да има паспорт, остават по-малко от две години. Ако домоуправителите на етажната собственост започнат да събират средства от всеки съсобственик за осигуряване на минималната сума за паспорт на блока, при месечна вноска на апартамент от 15 лева сумата ще бъде събрана за 12 месеца, а при вноска 7,50 – за 24 месеца.

Профилактичният преглед на старите сгради ще бъде задължителен, и не трябва да се оставя за последните дни преди крайния срок. Засега не се обмисля отлагане на изискването за паспортите.

Ако живеещите в блока не си поръчат сами обследване до 2022 г., кметът на съответната община може да възложи изготвянето на паспорт от името на етажната собственост. Ако след това тя не плати обследването, ще си събере парите по съдебен ред.

Ползата от издадения паспорт е, че животът в сградата става по-сигурен. Във всички случаи имотите в сгради с паспорт ще могат да се продават по-скъпо.

Енергийният и техническият паспорт стават неразделна част от сградата ори имотни сделки.

Следвайте ни в социалните медии