Все още е неясна причината за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители търсиха помощ в три столични болници

Причината за смъртта на 3-годишното дете, чиито родители търсиха помощ в три столични болници, остава неясна. Проверката, която започна министерството, продължава. В петък Националната референтна лаборатория е установила наличие на риновирус у момченцето. От лабораторията обаче не твърдят, че той е причината за фаталния край.

Според родителите детето им е имало остра вирусна инфекция. Впоследствие и сепсис.

За първи път почерненото семейство разказа за преживяното пред bTV.

Първо отишли в столичната педиатрия, където казват, че в продължение на два часа не им обърнали внимание, след това в болница „Лозенец”, където ги върнали за домашно лечение.

Детето обаче се влошило и се върнали в педиатрията. Там чакали близо 2 часа за хоспитализация. От лечебното заведение не приели детето, тъй като нямали свободни легла.

През това време, според родителите, момченцето е колабирало, тръгнали към „Пирогов”. Tака семейството описва лутането си в системата в опит да спасят детето си.

„В приемния кабинет, на кушетката пред тях, моето дете умираше! Те това много добре го видяха. „Нямаме свободно легло”. Спешното легло в болницата било резервирано за някакъв човек, за 15 (ноември), който трябвало да дойде. Неколкократно ни помолиха да си тръгнем, защото детето не е в тежко състояние, можело да се предвижва”, разказват родители.

Почти два часа продължават молбите към дежурната лекарка.

„През сълзи я молех, само да видят какво му е на детето и да го вкарат някъде да видят какво му е”, разказва разплаканата майка.

„Просто това забавяне доведе до смъртта на моето дете. Не знам как спи тази жена, след като направи това нещо, с нашия принц. Не може ти от една вирусна инфекция да починеш, ние в кой век живеем, това са глупости. Това е безмилостна жестокост, престъпление”, смятат почернените родители.

Те вярват, че шанс за детето им е имало. „Въпросът е, че нас от 9 до 1 не ни приеха в нито една болница, отидохме в 1 при тези хора и загубихме още 2 часа в административни спорове”, казва бащата на починалото дете.

„Няма думи да опишем как се чувстваме, ние сме едни черупки, нашето детенце го няма, за нас живота няма да е същият”, споделя бащата.

„Искам да има наказани, искам да няма други такива случаи, нищо няма да върне моето дете, искам да има правда, защото това беше 3-годишен ангел”, категорична е майката.

„Те ни убиха и нас”, заключва бащата. Позицията на педиатрията остава непроменена: Няма забавяне на лечението.

И вчера, както и днес, от „Пирогов” отказват коментар. Дали има забавяне в лечението ще стане ясно от назначените експертизи от министерство.

Очаква се първите резултати да излязат в сряда.

Следвайте ни в социалните медии