Военните с нови бонуси към заплатите

Въвеждане на пакет от още бонуси към заплатите на военните предвиждат промени в наредбата за допълнителните възнаграждения за специфични условия на труд в армията, които са публикувани са обществено обсъждане на сайта на военното министерство. Това съобщи в. „Монитор“. От Министерството на отбраната (МО) мотивират поправките с недостига на военнослужещи и амбицията за привличане на такива с цел попълване на състава.

В най-голяма степен от допълнителните „парашутни“, каквито получават рейнджърите, участващи в мисии зад граница, ще могат да се възползват IT специалистите. Така според класа, който имат военните, които се грижат за информационните системи и киберсигурността ще си докарват от 100 лв. до 300 лв. отгоре месечно, като най-голямата добавка ще се дава на майорите.

Въпреки че и сега получават бонуси за бойни дежурства, които при летците достигат до 100 лв., военните ще прибират вече допълнително по 50 ст. за всеки отработен час, когато са в готовност за аварийно-спасителни дейности извън своето работно място. Както основният бонус и допълнителният ще расте до 100% в почивните и празнични дни.

Към летателния състав се прибавят и ръководителите на полети под пагон, които ще прибират в джоба си до 150 лв. повече на месец. При нарушения от тяхна страна обаче бонусите им обаче ще могат да се спират за период от 1 месец до 1 година. Всички членове на екипажите на многоместни самолети с поне 15 години опит зад гърба си пък ще вземат 1/12 върху заплатата си.

За участниците в евакуационни операции в друга страна също са предвидени допълнителни средства – по 9 лв. на ден. В същото време за парашутист-водолазите премиите се увеличават двойно.

Следвайте ни в социалните медии