Внимание! Плъзна нова измама!

Отново вълна от фалшиви имейли за неплатени задължения. Този път те са от името на варненски адвокати. Експертите съветват писмата да не се отварят, защото заразяват компютъра и получават достъп до личните ни данни.

Людмил Петранов е един от варненските адвокати, от чието име са изпратени фалшивите имейли.

“Аз бях много притеснен, защото се обаждат от цяла България различни хора с различни статути. Вчера имах само 12. Няколко човека от София, вчера бяха от Бургас двама, от Плевен, от Пловдив”, обяснява той пред БНТ.

От Адвокатската колегия във Варна призовават всеки, който е получил имейл от техен колега и не е ползвал услугите му да не отваря писмото.

“Адвокатските дружества не работят по този начин, не събират пари по този начин”, посочва Юлиян Георгиев, председател на Адвокатската колегия във Варна.

Фишинг имейлите могат да съдържат различна информация – че получателят е спечелил някаква награда или, че дължи пари на някого.

“В него се съдържа прикрепен файл или някакъв линк, някаква връзка, която ние не трябва да проследяваме, не трябва да отваряме файла”, казва полк. доц. Юлиян Цонев, началник на Катедра “Информационни технологии”, ВВМУ”Н. Вапцаров”, Варна.

Ако все пак някой се подлъже, има голяма вероятност с отварянето на файла да зарази компютъра си с вирус от типа на Троянския кон. Така хакерите ще имат достъп до цялата информация в компютъра.

“Търсят потенциално пароли до банкови сметки, електронни пощи, лични данни”, обяснява Юлиян Георгиев.

По случая вече работят киберекспертите във варненската полиция.

Следвайте ни в социалните медии