Внимание! Мними приложения тайно взимат такси от потребителите си

Компанията за киберсигурност Sophos обяви, че е открила 25 приложения за Android, които “стрижат” потребителите си със скрити такси. Приложенията са изтеглени от над 600 млн. потребители.

Sophos описва приложенията като fleeceware, т.е. приложения, които “скубят” или “стрижат” пари от потребителите си. Това е възможно чрез иначе добронамерена функция на Google Play Store. Тя позволява на приложенията да предлагат безплатен пробен период, през който потребителите да ги използва и да преценят дали харесват приложението. Ако го харесва – продължава да го използва и след края на пробния период, автоматично е таксуван с цената на приложението.

Ако потребителят не хареса приложението, трябва просто да спре пробния период. Това става чрез настройките на приложението, макар че повечето потребители просто го деинсталират от устройството си. Коректните разработчици приемат и деинсталирането на приложението като заявка, че пробният период се прекратява по желание от потребителя и не го таксуват.

Мнимите приложения обаче не правят това. Те изискват изрична заявка от потребителя, за да не го таксуват. Това обаче не е ясно упоменато и много хора просто деинсталират приложенията без да изпратят такава заявка. В резултат, биват таксувани за приложението, като таксите могат да са по над 200 долара на година. В някои крайни случаи има и приложения, които таксуват по 70 долара на седмица.

Приложенията често са много семпли, но с високи цени. Някои имат и по няколко различни такси, за да объркат потребителите максимално.

Sophos засича, че много от тези мними приложения имат изкуствено “напомпани” броячи с инсталации, както и съмнително много положителни ревюта, които са с по две-три думи. Внимателен преглед на описанията на приложенията и на снимките им показва, че те далеч не са професионални и са изпълнени с грешки и подвеждащи и объркващи изречения.

Компанията казва, че потребителите трябва да са много внимателни, когато избират приложения. Важно е да отделят време и да прочитат внимателно описанията и особено за условията на пробния период и как се прекратява той. Големият брой оценки с 5 звезди без реални коментари също е повод за съмнение. Препоръчва се и да се избягват приложения с безплатен пробен период за кратък срок, особено от малко познати разработчици.

Sophos е публикувала пълния списък (в края на страницата) с откритите от експертите измамни приложения. Компанията отбелязва, че със сигурност има и други подобни, които тепърва ще бъдат откривани.

Следвайте ни в социалните медии