Внимание! Ароматните свещи могат да доведат до рак и астма!

Обикновено зимата е сезонът, в който ароматните свещи се използват най-често. Защо обаче употребата им не повлиява добре на здравето? Причината е, че те съдържат парафинов восък. Когато се изгори, той отделя токсични съединения във въздуха, включително ацетон, бензен и толуен, а всички те са известни канцерогени. При горенето си те произвеждат още въглероден диоксид и аромат, най-често на ванилия, шоколад, канела и ябълка.

В едно проучване в Държавния университет в Южна Каролина се установява, че парафиновите восъчни свещи отделят вредни изпарения, свързани с рак на белия дроб и астма. Въпреки това, изследователите твърдят, че са необходими години редовна употреба, за да има такъв краен ефект. Те обаче могат да предизвикат кашлица, хрипове и кихане на хората с астма. Затова специалистите съветват да се избягва употребата на ароматни свещи, ако се забележат подобни симптоми.

Ароматните свещи причиняват проблеми на долните дихателни пътища, а това се дължи на черния фитил, който отделя вещества във въздуха. Те могат да попаднат в кръвта и да причинят краткосрочни и дългосрочни здравословни проблеми, включително сърдечносъдови заболявания. Проблемът тук също е, че в повечето от ароматизираните свещи се използва евтин восък.

Трябва да се отбележи, че не всички свещи са токсични. Важното е да се изберат естествени свещи, направени от възобновяеми ресурси, защото ароматните свещи, освен че вредят на човешкото здраве, оказват неблагоприятно влияние върху околната среда. Свещите от соев восък са чудесна алтернатива, тъй като те не съдържат токсични замърсители и произвеждат по-малко сажди в сравнение с парафина. Тези свещи също така горят по-бавно, благодарение на което издържат между 30 и 50% по-продължително време.

Свещите с пчелен восък са друга алтернатива. Те могат да пречистват въздуха, докато горят, тъй като отделят отрицателни йони. Освен това пчелният восък премахва плесените, бактериите и вирусите. Тези свещи също горят по-дълго от парафиновите и соевите.

Няма правило за какво време е безопасно да се запалят свещите, но според учените колкото по-дълго горят, толкова повече замърсяване създават, така че ограничената им употреба е препоръчителна. Освен това е добра идея помещението да се проветрява, когато се палят свещи.

Следвайте ни в социалните медии